torstai 28. lokakuuta 2021

Syyslukemista lapsille- blogiyhteistyö Art House

 Saatiin Art Houselta ihania kirjoja blogiyhteistyön merkeissä! Nämä kirjat ovat niin kauniita jo ulkoasunsa puolesta, että menevät aivan koriste-esineistäkin! Tykkään, kun nyt on tullut paljon klassikkoja myyntiin kauniilla kansilla.

Meille tuli tässä lähetyksessä jokaiselle lapselle yksi klassikko: nuorimmaiselle Salainen puutarha, pojalle Peter Pan ja vanhimmalle ihana Pikku naisia💞

Nämä kirjat ovat nyt tarjouksessa Art Housen nettikaupassa, joten tässä hyvä vinkki vaikka pukin konttiin.


Kirjoitan nyt vaikka muutaman rivin meidän perheen lukuharrastuksesta. Olen halunnut panostaa erityisesti lasten lukuharrastukseen siitä lähtien, kun he ovat alkaneet ymmärtämään kuvakirjoista. Tiesin tämän kirjojen maailman olevan sellainen, mihin haluan jokaisen lapseni jäävän koukkuun. Ajattelin, että tämä on niin kallisarvoinen perintö, että haluan ehdottomasti käyttää siihen aikaa ja vaivaa. Ja nyt kun katson taaksepäin ja kuuntelen lasten keskustelua hyvistä kirjoista ja niiden avaamista ajatuksista, olen todella tyytyväinen tähän meidän vanhempien pitkäjänteisyyteen ja yhteiseen näkyyn asiasta!


Ja tottakai tämä on raskastakin välillä, sillä usein on ollut tilanteita, kun ei olisi jaksanut lukea iltasatua, vaan olisi tehnyt mieli laittaa lapset nukkumaan ja vetäytyä omiin oloihinsa. Joten tämä on ollut yksi 15 vuoden maraton. Olemme onneksi molemmat vanhemmat pitäneet tätä tärkeänä, joten tämä lapsille lukeminen ei ole ollut onneksi pelkästään minun harteillani.  Lapset ovat olleet kirjaston suurkuluttajia myös sen jälkeen, kun he ovat itse oppineet hakemaan kiinnostavia kirjoja. Meillä on ollut vuosien ajan käytössä suuri Disney Storen kassi, jossa olemme kantaneet selkä vääränä kirjoja kodin ja kirjaston väliä. 

Meillä luetaan kirjoja pääsääntöisesti vain iltaisin ennen nukkumaan menoa. Ja rytmi on suurin piirtein sellainen, että n. 20.30 istutaan iltapalalle ja 21-21.30 ollaan jo lukemassa kirjaa. Yleensä luemme kahdelle nuoremmalle ensin esim. 30/45 min. ja sitten he voivat vielä jatkaa omia kirjojaan, jos ei vielä väsytä tarpeeksi. Lukiolainen lukee omaan tahtiin nuorten/aikuisten kirjoja.

Olen kokenut, että murrosvaiheet ovat olleet lasten lukuharrastuksessa haastavia. Tarkoitan tällä sitä, kun  kuvakirjoista siirrytään isompien lasten kirjoihin, lastenkirjoista siirrytään nuortenkirjoihin ja nuortenkirjoista siirrytään aikuisten kirjoihin. Näissä tilanteissa lapset ovat tarvinneet sekä vanhempien, että kirjaston henkilökunnan apua, jotta löytäisivät sopivaa, itseään kiinnostavaa luettavaa. Tässä kohtaa lapsen lukuinto helposti lopahtaa, jos sitä ei innosteta uuden tyyppisillä kirjoilla. Olemme myös ottaneet vastaan ja kyselleet vinkkejä lasten kavereiden vanhemmilta ja toisilta lukuharrastuksesta innostuneilta tutuilta. Myös netistä olemme löytäneet hyviä vinkkejä varsinkin blogien ja Instagramin kautta.Jossain vaiheessa alennuin myös maksamaan lapsille paksujen kirjojen lukemisesta. Tämä oli joku kohta, kun sopivaa lukemista ei tuntunut löytyvän ja motivaatio hyvien kirjojen etsimiseen laski. Meillä oli siinä vielä eri euromäärät suomenkielisille, enkunkielisille ja ranskankielisille kirjoille. heh. En tiedä sitten oliko tämä nyt kasvatuksellisesti järkevää, mutta ainakin tämä motivoi taas vaikeimman yli. Ja kun lapset pääsivät taas kirjojen maailmaan sisälle, niin kukaan ei kysynyt eurojen perään.

Työssäni pidän tärkeänä, että luen meidän viskareille ja eskareille joka päivä. Teen tällä hetkellä lyhyttä viikkoa varhaiskasvatuksen opettajana(koska teen myös yrittäjänä töitä kotoa päin), mutta aina kun olen paikalla, niin lapset tietävät, että tänään ihan varmasti jatketaan samoja lempparikirjoja eteenpäin. Ja voi miten me kaikki nautitaan siitä yhteisestä rauhallisesta lukuhetkestä💖

Tuskin maltan odottaa, että saadaan nuorimmaisen kanssa muumien näkymätön lapsi-kirja luettua illalla loppuun ja voimme jatkaa salaisesta puutarhasta. Tähän tarinaan ihastuin jo lapsena!

Ihanaa syksyistä viikon jatkoa ja lukuintoa pienille ja suurille💓

-Anne

3 kommenttia:

 1. Hei Anne,
  Tämä oli mieluisa aihe, sillä omastakin perheestä löytyy ahkeria lukijoita. Mielelläni lukisin aiheesta lisääkin. Esim. Mitkä ovat suosikki blogisi ja instatilit lasten lukuharrastuksen liittyen? Terkuin Anni

  VastaaPoista
 2. Hei, onpas kiva että bloggaat taas! Löysin ihanat joulupostauksesi vasta melko äskettäin, ja olen tosi iloinen, jos niitä tulee nyt lisää. :)
  Tunnelmallista marraskuuta!

  VastaaPoista
 3. Hei, minua kiinnostaisi mistä pojan kaunis päiväpeitto on hankittu?

  VastaaPoista

On kiva saada teiltä lukijoilta kommentteja! :)